Ett liv i Jesus efterföljelse

För lite mer än 2000 år sedan hände någon som kom att revolutionera en hel värld: Jesus! Det är för denna mannens skull vi firar nästan alla högtider i Sverige och runt om i stora delar av vår värld.

Varför ska man följa med i högtidernas vandring? Ja, helt enkelt för att det gör något gott med oss att vandra sida vid sida med andra kristna och med Jesus på hans vandring här på jorden. Vi får då nya och kanske mer rätta perspektiv på hur vi ska leva våra liv resten av året i mer tacksamhet och ödmjukhet.

Förfastan

Vi börjar med att följa med genom att se varför vi äter semla precis innan fastan. Klassiskt har förfastan symboliserat att judarna var i Babylon som fångar på 500-talet före Kristus. Det är mer avslutningen av denna förberedelsetid som vi känner igen, Fettisdagen och fastlagsbullen. När vi har ätit fastlagsbullen på fettisdagen så markerar det avslutet på förfastan och vad som klassiskt faktiskt var extra kalorier för att klara fastans striktare vanor.

Fastan

Fastan börjar med Askonsdagen som har fått namn av att att man ska ”gå i säck och aska” alltså en botgöringsperiod. Än i dag kan man i en del kyrkor ta emot ett kors av aska i pannan för att markera att man ångrar sig och ber om förlåtelse för det som man gjort. Vill man läsa om föredömen i att ångra sig i handling kan man läsa Jona bok om hur folket i Nineve visade ånger genom att klä sig i just säck och aska.

Jesus vill genom vad han säger i Bergspredikan Matt 6:16-21 visa vad han ser som en sann fasta. Fastan handlar om att rikta om hjärtat från sig själv och sitt eget mot Gud och andra människor. Det är vad fastan i grunden handlar om.

Vi har fri vilja att göra nästan vad vi vill idag. Vi kan välja att njuta, att äta och även trampa på både Gud och medmänniskor. Fastan vill hjälpa oss att öva i att inte låta oss leva utan gränser och att njuta så det går ut över andra och Gud. I fastan sätter jag, tillsammans med vägledning i Bibeln, böcker eller andra som har erfarenheter av fasta, gränser för mitt liv. Fastan kan däremot se ut på olika sätt för oss var och en, eftersom vi alla är unika.

Kanske du har svårt att kontrollera hur mycket du använder telefonen och sociala media. Tänk om du skulle ta en fasta från telefonen under en vecka, eller under några timmar på kvällen? Att istället ta tid för bön, bibelläsning och vara med vänner eller familj i riktiga livet utan skärm (IRL). Eller ta en TV-fri månad. Tänk vad mycket tid man får som man kan göra till något bättre som för en närmare Jesus.

Klassiskt har det varit mat man har fastat från och det är fortfarande viktigt att inse att vi inte lever bara av fysiskt bröd, utan vi lever av Jesus som är det andliga brödet. Att fasta genom att inte äta under en vecka är fullt möjligt. Det gör ofta att vi tillsammans med bön och bibelläsning blir mer tacksam över det som vi har.

Man kan även välja att inte handla mer än mat under en månad, kanske om man har svårt att låta bli att styra shoppingen.

Vi är inte människor utan egen vilja. Här har vi möjlighet genom att välja bort något fokusera på något som för oss närmare Gud, eller det som vi önskar ska hända i våra liv som är gott. Fastan är en förberedelsetid inför påskens verklighet.