Några rader om verklig vila i en stressig och pressande tid!

Alltifrån mänsklighetens begynnelse har människan känt stress och oro, det finns flera olika bevis för detta. Men kan det vara så att vi pressas ännu mer i dessa pandemitider och krav på mer och mer effektivitet, både i vårt arbete och på vår fritid. Jesus var medveten om detta och säger i Matteus evangelium 11 : 28-30 ”Kom till mig, så skall jag ge vila åt er alla som arbetar hårt och stapplar under tunga bördor. Gå in under mina villkor och låt mig undervisa er. Jag är mild och ödmjuk, hos mig finner ni det som ger ert liv ro och vila och jag tvingar inga tunga bördor på er” (Översättning en handbok för livet)

Vilket befriande budskap, det var aktuellt när Jesus uttalade dessa ord och de är högaktuella idag.
Vår fysiska kropp behöver vila, handen kan inte vara i ständig verksamhet, alla behöver också vila. Men vi får inte glömma att även vår inre människa behöver vila, hjärnan kan inte arbeta dygnet runt. Gud har ju påbjudit vilodagen för att vi skall komma ner i varv. I normala tider, när vi inte är omringade av regler och påbud som vi är just nu under pandemin, samlas vi till Gudstjänst på vilodagen, i kyrkor och kapell, för att lyssna till vad Jesus har att säga oss idag, samt få en vilodag för vår yttre och inre människa. Uttryck som var okända för bara några årtionde sen, som att gå i väggen eller uppleva en inre stress, dom är högaktuella idag. Redan i min tidiga ungdom hade jag förmånen att tillbringa somrarna hos mina morföräldrar, som hade ett litet lantbruk vid foten av Rommelåsen i Skåne. När kvällen kom satt vi ner i köket, utan TV, utan dator eller mobiltelefon som idag upptar alltmer av vår tid. Vilan och friden lägrade sig där vid köksbordet, jag minns ännu idag 65 år senare hur fridfullt och skönt det kändes efter dagens arbete. 

Det kändes som Psalmisten David beskriver det i den 23:e Psalmen i Psaltaren.
”Herren är min herde, mig skall intet fattas, Han låter mig vila på gröna ängar. Han för mig till vatten där jag finner ro!” När jag återigen stavar på dessa rader, växer det fram en bild av trygghet. Den gode Herden känner till landet där han för hjorden fram, han vet var de bästa ställena finns för ro och vila. Du och jag kan också känna denna trygghet, Jesus känner till oss och han vet vad som är bäst för oss idag, därför leder han oss på rätta vägar för sitt namns skull. Guds välsignelse önskar jag dig som läser dessa rader.

Vallstena den 9 maj 2021 Jan Olander